RSS

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

Tél és az ünnepek

Sokunkban megfogalmazódhat a kérdés, mi van a vegákkal télen?

Hiszen télen igencsak lekorlátozódik a fogyasztható zöldségek köre. Mit együnk ilyenkor? Aztán itt vannak az ünnepek. Mi van a hallal? Mi van a kocsonyával? Erre igyekszem pár receptet, ötletet adni.

Kocsonya. Először is ragadozó koromban imádtam a kocsonyát. Sokáig gondolkodtam azon, mi is legyen ezután?
A megoldás egyszerű. Növényi zselésítő anyag. Bio boltokban lehet kapni, agar-agar-ról pedig már ne is beszéljünk, ami bár nem olcsó, de nagyon hatásos zselésítő. Ezekkel a készítményekkel készítettem el a kocsonyát az alábbi ételből.

Zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre.
4-5 db sárgarépa
2-3 db fehérrépa
1 kis fej zeller
1 kis fej hagyma
1 cikk karalábé
1-2 fej burgonya
Petrezselyem zöldje
Ételízesítő (vegeta és tsi)
Lustábbak kész leveszöldségként is megvehetik.

A zöldséget (hagyma kivételével) apróra vágom, a répákat kb. kisujjnyi szeletekre, a burgonyát közepes kockára, a zellert és a karalábét én felaprítom, de bátran, egészben is bele lehet tenni. Azért előnyös aprítani, mert hamarabb kész van és dinsztelésnél is sokkal könnyebb vele dolgozni. Kevés olajat hevítek, majd ráöntöm a zöldségeket, amiket addig pirítok rajta, míg a répának érdekes, karamell szerű illata nem lesz. Ha ez megtörtént, öntsük fel tetszőleges mennyiségű vízzel, majd rakjuk bele a hagymát és tetszőleges petrezselyem zöldet, vegetát ízlés szerint, majd fedő alatt először rottyantsuk fel, majd kis lángon főzzük 20-30 percig. Ízlés szerint levesbetétként rizset, durumtarhonyát-levestésztát használhatunk. .

Ehhez a leveshez zselésítő anyagot keverve máris kész a zöldségkocsonya!

Az ünnepek gyorsan teltek. Leginkább a 2,5 éves kislányom körül forgott, hiszen igyekeztünk azon lenni, hogy leginkább neki legyen ünnep az ünnep. A párom mindenféle házi készítésű ajándékot barkácsolt, amelyről a kreacio.blogspot.com címen olvashattok többet, a konyha pedig az én birodalmam lett. Hogy mi készült karácsonyra?

Töltött bugronya:
Hozzávalók:
Fejenként 2 nagy fej burgonya
1-2 szál nagyobb sárgarépa
1 (lehetőleg füstölt) tömlős sajtkrém (pl camping, vagy karaván)
5-10 dkg reszelt sajt
só, bors

 burgonyákat ketté vágom, félig megfőzöm sós vízben. Ha főzés közben a villát beleszúrom, az könnyen belemegy, de nem jön le róla, akkor kiveszem, lehűtöm, majd a közepét mélyen kikaparom egy tálba. A répát megfőzöm sós vízben., ha megpuhult összetöröm villával, összekeverem a már kikapart krumplival, majd összedolgozom vele. Hozzáadom a sajtkrémet, sajtot reszelek bele, kicsit melegítem gázom, míg a sajt meg nem olvad. Ezt a keveréket visszatöltöm a krumpliba, amit kivajazott tepsibe tettem előtte, majd sajtot szórok rá és 30 perc alatt készre sütöm. Köretként, főételként is kiváló.

Puliszkatekercs
Hozzávalók:
Fél bögre kukoricadara
1 füstölt sajtkrém.(vagy sima sajtrkém)
10 dkg füstölt sajt
Só, bors, olaj.

A puliszkát 3x mennyiségű vízzel megfőzöm, majd hozzákeverek kevés olajat (vagy vajat), majd folpackot terítek le egy 4szügletű tepsi aljában, erre öntöm a puliszkát, majd hagyom kihűlni úgy, hogy figyelek rá, hogy még meleg (de ne forró) legyen és már lehessen formázni. Ekkor megkenem a sajtkrémmel, füstölt sajtot szórok rá, és a folpack segítségével ÓVATOSAN feltekerem. Ha túl hideg, összetörik, ha túl meleg, nem göngyölíthető ezért figyeljünk arra, hogy még meleg legyen, de ne forró! Ha meg akarjuk bolondítani, akkor 5 dkg vajon 1 ek lisztet pirítok, majd felöntöm annyi FORRÓ tejjel, míg híg Besamell mártás t nem kapok. Ebbe szerecsendiót keverek, sózom, majd mártásként a puliszkát tálalhatom vele.

Újévkor rakott lencsét ettünk. Hozzá a már ismertetett vega töltött káposztával.

Vega rakott lencse:
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag lencse
2,5 dl rizs
1 csomag szójagranulátum
1 nagy tejföl
15 dkg reszelt sajt.
majoránna, babérlevél, ecet, só, bors, ételízesítő
A lencsét előző este beáztatom, hogy jól ellepje. A vízbe ecetet teszek, egy keveset, hogy pikáns íze legyen, + babérlevelet. A szóját előző este sós vízbe áztatom. Elkészítés előtt a szójáról leöntöm a levet, kimosom, majd kinyomkodom a víztől és kevés olajon majoránnával megpirítom. Ételízesítővel ízesítem. A megszállottabbak hagymát piríthatnak és ezen futtathatják meg a szóját. Ha kész, félreteszem. A lencséről leöntöm a vizet, majd újra felöntöm vízzel, sózom, borsozom és picike ecetes vízben puhára főzöm. Ha víz marad rajta, leöntöm róla. Rizset készítek, ha kész, egy kivajazott tepsi aljára rizst rakok, picit sózom. Erre megy a lencse, majd a szójagranulátum, tejföl, újra rizs, szintén picikét sózom lencse, szója és tejföl, majd rizs, a tetejére pedig sajtot reszelek, ha marad tejföl még, megkenhetem vele.  Tepsiben 40 perc alatt közepes hőfokon összesütöm.

Mint láthatjátok, répa, burgonya, hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), kukoricakonzerv, mirelit mindig van kéznél. Tehát télen is, amikor nincs „zöldségszezon” simán ehetjük ezeket. Egészségesek, tele vannak fehérjével, laktatóak és kellően elkészítve nagyon finomak.

Megosztok még veletek egy tegnap készített ételt, ez a kukoricapástétom.
Mellesleg mindenből lehet pástétomot készíteni. Babból, lencséből, magvakból. Erről majd később, ízelítőnek pedig íme a kukoricapástétom.

Hozzávalók:
1 doboz kukoricakonzerv, vagy 2 cső csemege kukorica. Ha nem konzervvel dolgozunk, előtte a kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük.

A kukoricát botmixerrel, vagy turmixxal ledaráljuk, a levét előtte öntsük le, mert édes lesz tőle. Hozzáadunk egy kevés sót, egy kevés VAJAT (margarin, nem jó) kb 5-10 dkg ot, majd egy kevés szerecsendiót reszelünk bele, esetleg reszeltből egy csipetnyit, ha van lime reszelt héjával bolondíthatjuk meg, majd mixerrel újra összedolgozzuk. Ha kész, kenyérre, pirítósra kenve finom reggeli pástétom!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Az elmaradt dolgok.

Hát, szép blogger vagyok, mondhatom. De a kimaradásomat ígéretem szerint, most pótolom.
Íme: a névnapi menü

"Rakott csoda"
Hozzávalók:
1 nagy csomag tetszés szerinti durumtészta (lehetőleg nagykocka, de bármilyen jó)
1 kg alma
kevés ízlés szerinti lekvár, vagy jam (barackkal a legfinomabb)
Cukor, fahéj, dió

A tésztát megfőzöm, leszűröm, majd egy vajjal kikent tepsi aljára rakok 1 réteget. Az alma csutkáját középen kivátom, majd karikákra vágom, a tésztára helyezem, pöttyökben lekvárt teszek rá, megszórom fahéjas cukorral, és kevés dióval. Erre szintén tésztát rakok, majd az előbbiek szerint alma, fehéjas cukor, lekvár, dió, majd a tetejére tésztát és fahéjas cukorral meghitem. Kb 40 percre közepes hőfokon tepsiben megpirítom, majd hagyom kihűlni, így tálalom!

Padlizsánkrém (Vignetta) ahogyan anyukám csinálja
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
1 tubus majonéz (kitartóbbak tojás nélkülit is készíthetnek, ezt később leírom majd, hogyan lehet tojás nélküli majonézt készíteni.)
1 kis pohár tejföl
1 kis fej hagyma
1 kk mustár
só, bors, cukor, citromlé, olaj

A padlizsánt gázláng felett addig pirítom, míg kissé kormos nem lesz. Ezt tepsiben is eljátszhatjuk, de akkor nem lesz olyan finom íze. Ha megsült, lehúzom a héját, majd lehetőség szerint FA késsel, esetleg fakanállal megpróbálom apróra, szinte pépesre aprítani, ha ez nem sikerül, akkor turmixal párat tekerek rajta, vagy robotgéppel összepűrésítem. A tejfölt, majonézt, mustárt, ízlés szerint cukrot és citromlevet, valamint kevéske olajat alaposan, tartárnak összekeverem, majd belereszelem kis lyukú reszelőn a hagymát és belekeverem a padlizsánkrémet. Pirítóssal isten finom! Legalábbis itt bent, nagy sikert aratott! :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS