A karfiolt rózsáira szedem, megmosom, a padlizsánt meghámozom, kisebb kockákra vágom, a cukkínivel szintén így teszek. Olajon hagymát pirítok, ráteszem a padlizsánt, cukkínit, karfiolt, kicsit megfuttatom, majd sózom, borsozom, és felöntöm annyi lével, hogy éppen a feléig érjen a zöldségeknek. 2 ek pirospaprikát teszek hozzá, majd fedő alatt lassú tűzön puhára párolom addig, míg elfövi a levét és egy pörköltszerű ragut nem kapok. Ha elkészült, ezt ledarálom, hozzáteszem a petrezselyem zöldet.
Hortobágyi hústalan palacsinta.
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom, a padlizsánt meghámozom, kisebb kockákra vágom, a cukkínivel szintén így teszek. Olajon hagymát pirítok, ráteszem a padlizsánt, cukkínit, karfiolt, kicsit megfuttatom, majd sózom, borsozom, és felöntöm annyi lével, hogy éppen a feléig érjen a zöldségeknek. 2 ek pirospaprikát teszek hozzá, majd fedő alatt lassú tűzön puhára párolom addig, míg elfövi a levét és egy pörköltszerű ragut nem kapok. Ha elkészült, ezt ledarálom, hozzáteszem a petrezselyem zöldet.
Tél és az ünnepek
Sokunkban megfogalmazódhat a kérdés, mi van a vegákkal télen?
Az elmaradt dolgok.
Hát, szép blogger vagyok, mondhatom. De a kimaradásomat ígéretem szerint, most pótolom.
Íme: a névnapi menü
"Rakott csoda"
Hozzávalók:
1 nagy csomag tetszés szerinti durumtészta (lehetőleg nagykocka, de bármilyen jó)
1 kg alma
kevés ízlés szerinti lekvár, vagy jam (barackkal a legfinomabb)
Cukor, fahéj, dió
A tésztát megfőzöm, leszűröm, majd egy vajjal kikent tepsi aljára rakok 1 réteget. Az alma csutkáját középen kivátom, majd karikákra vágom, a tésztára helyezem, pöttyökben lekvárt teszek rá, megszórom fahéjas cukorral, és kevés dióval. Erre szintén tésztát rakok, majd az előbbiek szerint alma, fehéjas cukor, lekvár, dió, majd a tetejére tésztát és fahéjas cukorral meghitem. Kb 40 percre közepes hőfokon tepsiben megpirítom, majd hagyom kihűlni, így tálalom!
Padlizsánkrém (Vignetta) ahogyan anyukám csinálja
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
1 tubus majonéz (kitartóbbak tojás nélkülit is készíthetnek, ezt később leírom majd, hogyan lehet tojás nélküli majonézt készíteni.)
1 kis pohár tejföl
1 kis fej hagyma
1 kk mustár
só, bors, cukor, citromlé, olaj
A padlizsánt gázláng felett addig pirítom, míg kissé kormos nem lesz. Ezt tepsiben is eljátszhatjuk, de akkor nem lesz olyan finom íze. Ha megsült, lehúzom a héját, majd lehetőség szerint FA késsel, esetleg fakanállal megpróbálom apróra, szinte pépesre aprítani, ha ez nem sikerül, akkor turmixal párat tekerek rajta, vagy robotgéppel összepűrésítem. A tejfölt, majonézt, mustárt, ízlés szerint cukrot és citromlevet, valamint kevéske olajat alaposan, tartárnak összekeverem, majd belereszelem kis lyukú reszelőn a hagymát és belekeverem a padlizsánkrémet. Pirítóssal isten finom! Legalábbis itt bent, nagy sikert aratott! :)
Tökből hús? MICSODA?!!??
Tökölj csak!
A húsevésről avagy egyek-ne egyek? (vallomás)
Őszinte vallomással tartozom. Csak 1,5 éve nem eszem húst. Azelőtt én is a ragadozó társadalom szerves része voltam, s vegetáriánus ismerőseimre furcsa szemmel néztem. Majd jött az életmódváltás, és minden megváltozott. Egy meditációs tanfolyamra jártunk és az előadó mondta, hogy majd meglátjuk, hogy egy idő után abbahagyjuk a hús evését, én pedig mondtam magamban, hogy "Te hülye vagy, méghogy én a húsevést, na persze" és jót mosolyogtam rajta. Majd jött a rendszeres meditálás és egyik nap ettem húst, másik nap nem ettem húst. A fene sem akart vegetáriánus lenni. Nagyon nehéz volt átállni húsevésről lakto vegetáriánus táplálkozásra, de egyszerűen nem tudtam többé húst enni. Na remélem, kellőképp elijesztettelek kedves olvasó, de hidd el, a dolgok az életben vonzzák egymást, s hiába akarod, vagy nem akarod, megtörténik. Velem így volt a hús elhagyásával, amit nem bánok. Mitöbb, azóta belemélyedtem a vegetáriánus táplálkozásba, s iszonytató, rémisztgető cikkeket olvastam ezzel kapcsolatban.
Sokan azt gondoljuk, hogy ha a húst lefagyasztjuk, sokáig lehet a mélyhűtőben anélkül, hogy baja lenne. NEM IGAZ. A hús egy halott szövet, ami csak akkor "él" a keringés által, ha az eredeti környezetében, élő állatban van. Viszont, ha már nincs keringés el kezd bomlani. Idővel ugyan, de szép lassan a fagyasztóban a hús rohadozni kezd és pontosan olyan toxinokat termel, mint ha dög lenne, ergo, bomlott húst eszik, aki eszik (hogy még szűkítsem a kört, dögöt eszik). Másik érdekes tény, hogy az állat, ha megölik, ellenkezik, fél, retteg, és mint az embernél is történik, hormonok szabadulnak fel, köztük adrenalin, ami a hús bomlásával (keringés hiányában) nem ürül ki a szövetekből, így azon az adrenalinon felül, ami bennünk termelődik, plusz, fölösleges adrenalint viszünk be a szervezetünkbe, amitől idegesek, feszültek, stresszesek leszünk. És természetesen ne feledkezzünk meg arról, hogy azzal, hogy húst eszünk, ha közvetlenül nem is, de közvetlen gyilkolunk, hiszen miértünk (is) ölik meg szerencsétlen állatot. Én ilyenkor azzal példálózok, hogy gondoljuk el, hogy van egy nálunk nagyobb lény, aki minket fogyaszt el, jól megkerget, majd megfogják a farkunkat és szíven szúrnak minket, vagy éppen a friss, zsenge húsú kis gyermekeinket ölik meg, citromot tesznek a szájába és piros, ropogósra sütik a pici babáinkat. Nem jó gondolat ugye? Arról pedig még nem is szóltam, hogy így, másfél év távlatában kijelenthetem, nem is tudjuk, milyen íze van a húsnak. Gyerekkorunk óta belénk ívódik a hús íze, anélkül, hogy tudnánk, milyen. Elárulom, nem finom. Van egy olyan jellegzetes, nem is tudom mihez hasonlító aromája, amit nem is gondoltam volna. Már képes vagyok egy zselatint tartalmazó joghurtban megérezni az "állat ízét". Sok tény van, amit idővel megosztok veletek, de csak javasolni tudom, ha elhagyni nem is teljesen, de csökkenteni próbáljátok meg a húsevést, vagy próbáljátok ki egy hétig a vega kajálást. Finom, változatos, érdekes és azt beszélik, nekünk vegáknak sokkal jobban élesednek az ízérzékelései, s a pletykát csak magamon tapasztalva, de megerősíthetem, ami engem érint, igaz.